+38 (04744) 3-33-04
Меню

Гостьова лекція «Мотивація в менеджменті»

Карантинні обмеження вносять корективи у форми проведення навчального процесу викладачами факультету менеджменту. Але сучасний розвиток засобів зв’язку, інформаційних технологій та різноманітність он-лайн платформ для дистанційного навчання дозволяє студентам отримувати необхідний рівень знань та виконувати навчальний план.

Так, для здобувачів вищої освіти спеціальності 073 «Менеджмент» освітньо-професійної програми «Менеджмент» освітнього рівня «бакалавр» та «молодший бакалавр» з використанням платформи Zoom була проведена гостьова лекція на тему «Мотивація як загальна функція менеджменту». Для викладення матеріалу був запрошений начальник фінансово-економічної служби ПОСП «Уманський тепличний комбінат» Руслан Гоменюк.   

Студенти ознайомилися з сутністю таких основних понять в менеджменті, як потреби, інтереси, винагороди, стимули та мотиви. Лектор провів історичний екскурс щодо способів і форм мотивації, які пройшли довгий шлях еволюційного розвитку. Згадали мотивацію «батога та пряника», теорію «економічної людини» А. Сміта та його послідовників в частині матеріального інтересу людини як первинного та визначального при виконанні роботи (Ф. Тейлор).

Цікавим був виклад матеріалу щодо особливостей сучасних мотиваційних теорій, їх  акценті на потребах вищих рівнів, які стають все більш важливими для працівників в сучасних умовах.

Але свою основну увагу Руслан Олексійович зосередив на питанні формування мотиваційного механізму управління поведінкою працівників. На прикладі ПОСП «Уманський тепличний комбінат» вивчалися різні системи оплати праці, преміювання та стягнення, особливості здійснення морального стимулювання.

Лекція була пізнавальною і цікавою, а викладений матеріал спонукав студентів визначити власну «піраміди потреб», прагнення до задоволення яких надихає на високопродуктивну працю та нові звершення.      

Марина Гоменюк, доцент кафедри менеджменту