+38 (04744) 3-33-04
Меню

Участь студента факультету менеджменту у Всеукраїнському конкурсі «Перспективний агрополітик 2020»

Для кожного з нас набуття професійного досвіду в певній сфері є чи не найголовнішим пунктом для досягнення реального успіху і відкриття нових, по-справжньому ефективних можливостей, які забезпечать отримання стабільного кар’єрного росту в подальшому. Старт всього цього процесу, головним чином, починається з першочергових цілей, які виступають в ролі компасу, мотивації, як шаленого двигуна, непереборного бажання поринути в проблему, яка тебе по-справжньому зачепила, з головою, водночас з стабільним розумінням того, що кроку назад не буде, і, як десерт, легкими нотками ентузіазму, який, в важкі моменти, врешті-решт, приводить до креативних ідей. Це, чесно кажучи, був короткий початок мого шалено довгого досвіду…

Не виключенням стала можливість моєї участі у Всеукраїнському конкурсі «Перспективний агрополітик 2020», організованого за ініціативи асоціації «Ukrainian club of agriculture business», яку я отримав в якості пропозиції від президента асоціації Алекса Ліссітси та від викладачів кафедри менеджменту Уманського національного університету садівництва, яким я, чесно кажучи, щиро вдячний, головним чином, за вчасну рекомендацію, що реально мене зацікавила.

«Серед хаосу знайдіть простоту. Серед розбрату знайдіть гармонію. В труднощах знайдіть можливості» – Альберт Енштейн. Приблизно з таких слів, можливо, починатиметься анотація моєї майбутньої книги, а саме глави про досвід, отриманий в результаті участі в цьому, сподіваюсь, унікальному і грандіозному проекті. Всупереч можливій думці всіх суддів, глядачів та людей, які безпосередньо чи опосередковано мали відношення до конкурсу, про те, що змагання було легким та передбачуваним, дам коротку, і, водночас, змістовну відповідь, для підготовки до будь якого змагання, марафону чи гонки, коли банально не вистачає часу, коли брак сил ви замінюєте чистим ентузіазмом, маючи бачення досягнутої мети, коли кожного ранку у вас підйом мінімум о п’ятій, ви задаєте собі основне правило, спи швидше, виділяй певні інтервали часу на підготовку, тренування, розширення бази інформації, і все тільки для того, щоб піднятися ще на одну вершину своїх цілей… Хто мене зрозуміє…?

Чистий успіх прямо пропорційно залежить від декількох факторів, в першу чергу від головних цілей і життєвого кредо, але не менш важливою складовою залишаються люди, якими ти себе оточуєш, та перспективи, які ти відкриваєш для себе у спілкуванні з ними. Всі етапи відбору цього конкурсу, який я вважав би повноцінним змаганням або, навіть, марафоном, так, як фізичних сил ти витрачаєш більше, ніж інтелектуальних, складалися з п’яти лекцій і, як наслідок, дискусій у відповідних питаннях аграрної політики України з провідними експертами та економістами країни та всіма конкурсантами, які просували свої стратегії, ідеї та бачення майбутнього розвитку вітчизняного АПК, як основної і фундаментальної складової держави. Варто підкреслити всю складність цього процесу, виходячи з величезної кількості учасників, які часом пропагували полярно протилежні вектори розвитку і двояку позицію в одних питаннях, жорсткої системи оцінювання як в онлайн голосуванні, так і радою суддів, та постійно шаленими темпами загострення нагальних питань, які висували експерти, з одночасною вимогою бути політкоректним у своїх діалогах, що, чесно кажучи, було найскладнішим для мене, змушувало викладатися на 200%, що викликало ще більше бажання просувати саме свою стратегію, паралельно з відчуттям необхідності вдосконалюватися безпосередньо під час дискусій, що приносило ще більше задоволення і енергії.

Можливо найкреативнішою та найзмістовнішою частиною цього етапу стала дискусія з Володимиром Івановичем Лапою, радником зі стратегічного розвитку асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», та Микольською Наталією Ярославівною, заступником міністра економічного розвитку і торгівлі та торговим представником України (2015-2018 рр.), з приводу розвитку міжнародної торгівлі та регуляторної політики в агросекторі, на чому я особливо акцентував увагу при розробці власної стратегії. Маючи, в певній мірі, однакові погляди зі спікерами на тактику вирішення гострих проблем у відповідних сферах, я отримав змогу, особливо в питанні експорту готової продукції, розглянути ситуацію під іншим кутом, і, зробивши певні висновки, одразу розпочав вдосконалення своєї стратегії, провідною ідеєю якої є створення фермерських виробничих кооперативів (ФВК).

Результат будь-якого змагання може сприйматися по-різному, кожна перемога ні в якому разі не має ставати банальною винагородою, адже це пастка, яка вбиває розвиток, гальмує мотивацію і перетворює реальну ідею в недосяжну мрію, кожна перемога – це тільки початок, тільки старт нового змагання, масштабнішого, складнішого, перспективнішого… В моєму випадку перемога стала певним ключем для створення нових проєктів.

Участь у конференції з ефективного управління агрокомпаніями «Large farm management 2020», на якій відбувалася церемонія нагородження, відкрила простір для нових перспектив, нових знайомств, нового досвіду. Можливість почути професійну позицію провідних експертів у відповідних сферах, в тому числі Романа Шеремета, Андрія Науменка, Анатолія Циркуна та інших топ-менеджерів, власників компаній та провідних економістів дало змогу отримати новий старт і нові можливості.

Річ у тім, що кожний з нас безумовно має свої цілі, в певній мірі більш чи менш амбітні, кожний з нас шукає шляхи їх досягнення, найчастіше здаючись на півдорозі. Але геніальною є думка про те, що можливості є навіть там, де ти і не сподіваєшся їх знайти... Для мене це стала конференція LFM.

 

Роман Земляков, студент 41-м групи