+38 (04744) 3-33-04
Меню

Німецько-український круглий стіл «Цифрова і прозора: німецько-українська система постачання продуктів харчування»

23 травня 2019 року в Уманському національному університеті садівництва відбулося засідання круглого столу «Цифрова і прозора: німецько-українська система постачання продуктів харчування». Метою даного заходу була дискусія представників німецьких і українських навчальних закладів та бізнесу щодо розгляду проблем у системі збуту та логістики сільськогосподарської продукції.

Учасниками круглого столу були:  ректор Уманського НУС, професор Олена Непочатенко, професор кафедри морського бізнесу і логістики Г.Д. Хаасіс (Університет м. Бремен, Німеччина), професор  Міжнародного університету прикладних наук Ірина Довбіщук (м. Бремен, Німеччина), заступник декана факультету маркетингу, професор Олександр Дима (Київський національний економічний університет імені В. Гетьмана), декан факультету менеджменту, доцент Наталія Вернюк, завідувач кафедри менеджменту, професор Олександр Школьний, професор та доцент кафедри менеджменту Інна Новак і Марина Гоменюк.

Аграрний бізнес представляли: керівник ФГ «Агрофірма «Базис» Володимир Осадчий, директор СТОВ «Маяк Агро» Михайло Богач, головний технолог насіннєвого заводу LNZ Group Руслан Довгун та начальник планово-економічного відділу ПОСП «УТК» Руслан Гоменюк.

Представником  від Уманської районної державної адміністрації  була начальник управління агропромислового розвитку Валентина Мовчанюк.

Під час обговорення були розглянуті питання  постачання продуктів харчування та проблеми, що виникають в процесі організації збуту аграрної продукції. Основними з них є відсутність цифрового супроводу  сільськогосподарських товарів та наявність великої кількості посередників у ланцюзі від виробника до споживача.  

На думку підприємців, вирішення цієї проблеми можливе за рахунок  створення обслуговуючих кооперативів з надання логістичних послуг та діджіталізації. 

Узагальнено, що на ринку праці існує потреба у висококваліфікованих фахівцях із збуту і логістики та необхідність підвищення рівня обізнаності спеціалістів у даній галузі. Досягнення такого  результату можливе лише у тісній співпраці аграрних виробників та закладів освіти.

                   Інна Новак, д.е.н., професор кафедри менеджменту