+38 (04744) 3-33-04
Меню

Міжнародні повітряні перевезення: сучасний стан, проблеми митного контролю та перспективи розвитку

Успішна інтеграція української транспортної системи в світову мережу транспортних коридорів має базуватись на ефективній логістиці та впровадженні сучасних технологій організації перевезень. За оцінками міжнародних експертів, лише на транзиті наша країна може заробляти щороку більше 10 млрд дол. Проте нині ситуація в цій сфері досить складна: великі вантажопотоки зачасту оминають Україну через нерозвинуту транспортну інфраструктуру, невідповідність вітчизняних нормативів обслуговування загальноєвропейським, тривалі простої на кордонах, необгрунтовані збори на митницях, тощо. Весь комплекс проблем, пов'язаних із міжнародними перевезеннями вантажів і пасажирів повітряним транспортом став предметом обговорення на семінарі, проведеному 6 листопада цього року на кафедрі менеджменту.

Студентами 6 курсу, що навчаються за програмою «Логістика», було підготовлено виступи, в яких висвітлено сучасний стан, проблеми митного контролю та перспективи розвитку міжнародних повітряних перевезень.

Тарас Ботвин розповів про види і категорії аеропортів України, пояснив специфіку функціонування пунктів пропуску через державний кордон.

Анастасія Крейтор висвітлила особливості функціонування магазину безмитної торгівлі, зокрема, проблеми організації роботи, відкриття й ліквідації магазинів безмитної торгівлі.

Дарія Дробуш розповіла про митний контроль і митне оформлення повітряних суден і вантажів, що ввозяться, або вивозяться, чи транзитом перетинають митну територію України. Особливу увагу у виступі було приділено типовій технологічній схемі пропуску через державний кордон осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна; класифікації літальних апаратів та митному контролю і оформленню повітряних суден.

Цікавим і змістовним був виступ Надії Кирик, яка зупинилась на питаннях документального оформлення авіарейсу, митному контролі та оформленні вантажів, історії впровадження спрощеного митного контролю, особливостях декларування.

В ході жвавої дискусії студенти пропонували різні варіанти вирішення проблем міжнародних повітряних перевезень. Кожен мав можливість обгрунтувати власну пропозицію і довести її першочерговість. Серед заходів, спрямованих на вдосконалення транспортно-митної інфраструктури вітчизняних повітряних перевезень було визнано пріоритетними наступні: впровадження сучасних технологій організації роботи вантажних митних терміналів та пунктів пропуску на державному кордоні і розвиток системи страхування вантажів та їх інформаційний супровід.

Кваліфіковані виступи студентів, обгрунтованість їх пропозицій та зацікавленість в обговоренні проблемних питань засвідчили, що наші магістранти мають достатній рівень знань, вмінь і навичок. Це – цілком сформовані фахівці в сфері менеджменту зовнішньоторговельних операцій та логістики.

 

Ніна Пітель, доцент кафедри менеджменту